Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie kochani dzisiaj przepis na wspaniały, orzeźwiający miętowy sernik na zimno. Idealnie się sprawdzi na letnie spotkania przy kawie. Polaczenie czekolady i mięty to jedno z moich ulubionych smakowych wariantów. Wszystko to w bardzo zbalansowanych proporcjach. Polecam bardzo.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Składniki
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowane herbatniki wyłożyć na dno wyłożonej pergaminem tortownicy. Tortownica o średnicy 20 cm. Tak przygotowana tortownice włożyć do lodówki.
W blenderze rozdrobnić miętę wraz z sokiem z cytryny. Żelatynę zalać zimna woda i odstawić do napęcznienia.
W dużej misce za pomocą miksera wymieszać serki oraz mleko skondensowane. Następnie dodać do nich rozdrobniona miętę wraz z sokiem i skorke z cytryny, całość dobrze wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodać pare łyżek masy serowej i wymieszać. Całość przelać do pozostałej masy serowej i dobrze ze soba połączyć. Tak przygotowana masę wylać na ciasteczkowy spod. Dobrze wyrównać i włożyć do lodówki na 3 godziny a najlepiej na noc. Gotowy sernik polać rozpuszczona czekolada i ozdobić listkami mięty. Smacznego!