Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i orzeźwiające ciasto miętowo-agrestowe
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 153
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 153
Składniki
MASA MIĘTOWA: Do rondelka wlewamy szklankę mleka i zagotowujemy je. Następnie zaparzamy w nim torebkę mięty. Do drugiego garnka wsypujemy cukierki miętowe i wlewamy do nich wodę. Stawiamy garnek na małym ogniu i powoli rozpuszczamy w nim cukierki. Gdy cukierki się rozpuszczą, wlewamy do nich miętę zaparzoną w mleku. Całość zagotowujemy i wlewamy do tego budyń rozmieszany z połową szklanki mleka. Gdy budyń się zagotuje, odstawiamy go do ostygnięcia.
BISZKOPT: W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do powstałej piany dodajemy wcześniej wymieszamy suche składniki oraz żółtka. Wszystko dokładnie miksujemy. Powstałą masę przekładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia (użyłam tej o wymiarach 38x26 cm) i pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wsypujemy cukier i dodajemy margarynę. Ucieramy to na puszystą masę. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu miętowego, cały czas ucierając lub miksując. Tak przygotowany krem równo rozsmarowujemy na zimnym biszkopcie. Na wierzch układamy warstwę herbatników.
MASA AGRESTOWA: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy, aby przestygła. Po wystudzeniu galaretki, ubijamy śmietanę kremówkę na sztywną pianę, dodając do niej tężejąca galaretkę agrestową. Masę można chwilę schłodzić w lodówce, aby była bardziej gęsta. Rozkładamy ją równo na warstwie herbatników. Na wierzch ciasta posypujemy startą gorzką czekoladę i wstawiamy ciasto do lodówki, aby stężało, a herbatniki zmiękły (najlepiej jest je zrobić dzień wcześniej).