Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe oczka z marmoladą

Migdałowe oczka z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Migdałowe oczka z marmoladą"

Składniki

  • 2/3 kostki (15 dag) masła
  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 6–7 łyżek drobno posiekanych migdałów (albo ziarenek sezamu)
  • 1 jajko
  • 10 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • po ok. 2/3 szkl. marmolady wiśniowej
  • pomarańczowej i wieloowowcowej albo powideł śliwkowych
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: 85 minut (bez chłodzenia ciasta). 1 sztuka: 110 kcal. Cena sztuki: 0,20 zł

  2. Masło stop w rondelku, odstaw do wystudzenia. Migdały (ew. ziarenka sezamu) wsyp na mocno rozgrzaną patelnię. Mieszając, zrumień, przesyp na talerzyk i pozostaw tak, aż wystygną.

  3. Mąkę wraz z cukrem wsyp do miski. Dodaj zrumienione migdały, masło, jajko oraz oliwę. Szybko zagnieć ciasto, owiń je folią, włóż na noc do lodówki.

  4. Następnego dnia do ciasta dodaj proszek do pieczenia wymieszany z odrobiną letniej wody. Jeszcze raz dokładnie wyrób ciasto, aby proszek dobrze połączył się z pozostałymi składnikami.

  5. Blachy wyłóż papierem do pieczenia. Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Uformuj z nich kuleczki, a następnie ułóż (w dużych odstępach) na przygotowanych blachach.

  6. W każdym ciastku palcem zrób mały dołeczek. Marmolady przełóż do osobnych szpryc cukierniczych. We wgłębienia wciśnij małe porcje różnych marmolad.

  7. Kolejno wstawiaj ciastka do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz po około 25 minut.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń