Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Migdałowe oczka z marmoladą"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13888
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15544
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6331
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13888
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15544
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6331
Składniki
Czas przygotowania: 85 minut (bez chłodzenia ciasta). 1 sztuka: 110 kcal. Cena sztuki: 0,20 zł
Masło stop w rondelku, odstaw do wystudzenia. Migdały (ew. ziarenka sezamu) wsyp na mocno rozgrzaną patelnię. Mieszając, zrumień, przesyp na talerzyk i pozostaw tak, aż wystygną.
Mąkę wraz z cukrem wsyp do miski. Dodaj zrumienione migdały, masło, jajko oraz oliwę. Szybko zagnieć ciasto, owiń je folią, włóż na noc do lodówki.
Następnego dnia do ciasta dodaj proszek do pieczenia wymieszany z odrobiną letniej wody. Jeszcze raz dokładnie wyrób ciasto, aby proszek dobrze połączył się z pozostałymi składnikami.
Blachy wyłóż papierem do pieczenia. Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Uformuj z nich kuleczki, a następnie ułóż (w dużych odstępach) na przygotowanych blachach.
W każdym ciastku palcem zrób mały dołeczek. Marmolady przełóż do osobnych szpryc cukierniczych. We wgłębienia wciśnij małe porcje różnych marmolad.
Kolejno wstawiaj ciastka do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz po około 25 minut.Źródło: Tina