Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Migdałowy kokosaniec z wiśniowym sercem"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
ok. 85 minut.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Dodać wiórki kokosowe, mielone migdały oraz mleko kokosowe. Całość dobrze wymieszać mikserem. Odłożyć 3/4 ciasta. Do pozostałego ciasta wmieszać sok wiśniowy.
Blachę (20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmarować czerwone ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 20 minut. Po przestudzeniu z czerwonego placka powycinać foremką serduszka.
Wąską foremkę do keksów wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować połowę jasnego ciasta. Ustawić pionowo czerwone serduszka – jedno za drugim. Zalać resztą jasnego ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec około 45 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem i pokroić na porcje.
Aby ciasto ucierane (w tym popularny „murzynek”) było wilgotne i zachowało świeżość, dodaj do nie go odrobinę octu winnego – około łyżki. Ocet nie bę dzie wyczuwalny w cieście.Źródło: Życie na gorąco