Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Migdałowy serniczek z jagodami"
Składniki
Masło rozpuszczamy, ciepłe mieszamy z migdałami. Masą wylepiamy spód natłuszczonej tortownicy (28 cm), mocno dociskamy.
Do twarogu dodajemy olej, cukier, mleko, jajka, żółtka i budynie w proszku. Dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na spód migdałowy, posypujemy jagodami, prószymy lekko mąką.
Spód tortownicy owijamy folią aluminiową, bo w czasie pieczenia roztopione masło może wyciekać. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170oC, na 60 minut wkładamy ciasto. Studzimy w wyłączonym piecyku.
Konfitura: Do 300 g jagód wsypujemy cukier żelujący. Mieszając, gotujemy 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia. Ciepłym lub wystudzonym musem polewamy porcje sernika rozłożone na talerzykach.
Czas przygotowania 95 minut. Cena jednej porcji około 1,60 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 234 kcal Białko 9,8 g/Tłuszcz 7,2 g/Węglowodany 31 gŹródło: Rewia