Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Migdałowy zawijaniec"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5785
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 251
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5785
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 251
Składniki
Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Rodzynki opłucz, odsącz i posiekaj na malutkie kawałeczki. Migdały zetrzyj lub zmiel.
Utrzyj pianę z żółtek i cukru. Dodaj roztopio ną czekoladę, rodzynki i migdały. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i wmieszaj do kremu z masy czekoladowej.
Masę rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Po upieczeniu przykryj ściereczką i odstaw do ostygnięcia.
Kremówkę ubij z usz tywniaczem. Korpus po syp kakao, przełóż na czysty pergamin (delikatnie usuń stary). Nałóż kremówkę i zwiń w roladę za pomocą papieru.
Czas ok. 40 min; porcja – 260 kcal, cena 1,40 zł.
Bita śmietana powinna być puszysta i delikatna w smaku. Kluczem do sukcesu jest kupno odpowiedniej słodkiej śmietanki (nie śmietany, bo ta jest ukwaszona!). Może być ona gęsta lub rzadka (zawsze mocno schłodzona).
Odpowiedniej konsystencji nabierze i tak w czasie ubijania. Ważne natomiast, by miała dużą zawartość tłuszczu – najlepiej 36 proc. Ubijając śmietankę pamiętaj, by nie robić tego za długo, bo wytrącą się grudki tłuszczu.Źródło: Świat kobiety