Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 5778
Dodano: 18.02.2019
Odsłon: 1048
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Zaczynamy od przygotowania spodu migdałowego:
Płatki migdałów rozdrabniamy w blenderze, dodajemy cukier puder oraz czubatą łyżkę maki. Całość mieszamy łyżką.
Białka ubijamy z drobnym cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany w trzech porcjach dodajemy przygotowane wcześniej suche składniki i mieszamy.
Wylewamy na dużą blachę i równomiernie rozprowadzamy po całej blasze.
Pieczemy w 180oC 12-14 minut.
Od razu po wyjęciu z pieca ciasto przewracamy na lewą stronę, odrywamy papier do pieczenia i ringiem odpowiedniej wielkości (zobacz film) wycinamy spody.
Masa serowa.
Śmietanę ubijamy na 3/4 czyli do momentu kiedy widzimy że zaczyna zmieniać konsystencję na sztywną.
Twaróg półtłusty mielimy przez maszynkę (lub przeciskamy przez praskę), dodajemy do niego 2 łyżki cukru waniliowego oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę i mieszamy mikserem.
Do wymieszanego sera dodajemy w dwóch porcjach śmietanę ciągle ubijając.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do foremek silikonowych dokładając do każdego serniczka spód migdałowy lekko dociskając.
Tak przygotowane wkładamy na przynajmniej 2h do zamrażarki aby stężały i można było je łatwiej wyjąć z foremki.
Gotowe serniczki przechowujemy w lodówce. Podajemy najlepiej z dwoma sosami jeden lekko kwaskowaty z owoców leśnych a drugi słodki przykładowo z mango i marakui.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

babcitereskiciasta 20 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszne a w dodatku, ślicznie podane.:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 18 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Piękne :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 18 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszne maleństwa:)2 Kto głosował? | Odpowiedz