Do góry

Desery Przepis na:

Mini serniczki na spodzie migdałowym

Mini serniczki na spodzie migdałowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4913

Dodano:

Odsłon: 323

Tak jak obiecałem przepis na mini serniczki na spodzie migdałowym a tym samym jeden z deserów pewnej Pszczyńskiej restauracji.

Składniki

  • 60 dag twarogu półtłustego
  • 30 dag białej czekolady
  • 250 dag śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 15 dag migdałów w płatkach
  • 15 dag cukru pudru
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 5 białek średnich jajek
  • 12 dag drobnego cukru
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania spodu migdałowego:
    Płatki migdałów rozdrabniamy w blenderze, dodajemy cukier puder oraz czubatą łyżkę maki. Całość mieszamy łyżką.
    Białka ubijamy z drobnym cukrem na sztywną pianę.
    Do ubitej piany w trzech porcjach dodajemy przygotowane wcześniej suche składniki i mieszamy.
    Wylewamy na dużą blachę i równomiernie rozprowadzamy po całej blasze.
    Pieczemy w 180oC 12-14 minut.
    Od razu po wyjęciu z pieca ciasto przewracamy na lewą stronę, odrywamy papier do pieczenia i ringiem odpowiedniej wielkości (zobacz film) wycinamy spody.

  2. Masa serowa.
    Śmietanę ubijamy na 3/4 czyli do momentu kiedy widzimy że zaczyna zmieniać konsystencję na sztywną.
    Twaróg półtłusty mielimy przez maszynkę (lub przeciskamy przez praskę), dodajemy do niego 2 łyżki cukru waniliowego oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę i mieszamy mikserem.
    Do wymieszanego sera dodajemy w dwóch porcjach śmietanę ciągle ubijając.
    Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do foremek silikonowych dokładając do każdego serniczka spód migdałowy lekko dociskając.
    Tak przygotowane wkładamy na przynajmniej 2h do zamrażarki aby stężały i można było je łatwiej wyjąć z foremki.
    Gotowe serniczki przechowujemy w lodówce. Podajemy najlepiej z dwoma sosami jeden lekko kwaskowaty z owoców leśnych a drugi słodki przykładowo z mango i marakui.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń