Do góry

Desery Przepis na:

Mini Tarte

Mini Tarte

Autor:

Przepisów i artykułów: 525 Ocena: 18277

Dodano:

Odsłon: 12980

pyszne ciasteczka prosto z Algierii

Składniki

  • 150 g masła
  • 4 cale jaja
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego bądź laska wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ok. 2-2,5 szkl mąki tyle, aby zagnieść gładkie ciasto
  • dżem.
  • cukier puder
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić, wystudzić- dodać cukier, jaja i pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 10 min przykrywając ściereczka.

  2. Następnie rozwałkować ciasto na 2-3 mm grubości placek i wykrajać formy; można to zrobić przy użyciu szklanki i kieliszka bądź foremek w zależności jakie się chce uzyskać kształty. Pieczemy na złoto w dobrze rozgrzanym piekarniku, tak aby ciasteczka były od spodu zarumienione, a z wierzchu prawie białe.

  3. Po upieczeniu pierwszej partii będziemy mieć rozeznanie czy grubość i kształt są ok. Następnie układamy ciasteczka parami- spod plus wierzch z dziurka i przekładamy cienko smarując dżemem, delikatnie dociskamy, żeby mieć pewność ze się trzymają. Posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń