Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Minibabeczki z jabłkami"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 568
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 728
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 220
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 568
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 728
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 220
Składniki
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. W rondelku roztop masło lub margarynę. Wystudź.
W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, solą, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do drugiej miski dodaj rozmącone jajko, maślankę lub jogurt i wystudzony roztopiony tłuszcz.
Wymieszaj łyżką lub trzepaczką. Mokre dodaj do suchych. Wymieszaj krótko, by tylko się połączyły. Na koniec dodaj pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Foremki posmaruj tłuszczem i wy- syp bułką tartą. Przelej do nich przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw foremki z babeczkami. Piecz 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Następnie przełóż na talerz lub półmisek i delikatnie oprósz cukrem pudrem.
40 minut, sztuka: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie