Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ,rozpływające się w ustach ciasto miodowe z masą kajmakową i orzechami. Najlepiej upiec je tydzień wcześniej ,aby smaki się połączyły a blaty skruszały .
Nalewka z aronii jest znana i ceniona za swoje dobroczynne właściwości leczni...
Odsłon: 8656
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 180
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2655
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 109
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 17690
Nalewka z aronii jest znana i ceniona za swoje dobroczynne właściwości leczni...
Odsłon: 8656
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 180
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2655
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 109
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 17690
Składniki
Masa kajmakowa: 1 puszka 530 g mleka zagęszczonego słodzonego Zamkniętą puszkę gotujemy w garnku z wodą na małym ogniu przez 2,5 godzimy .Puszka musi być przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie. Puszkę ostrożnie wyjąć ,ostudzić i przełożyć do miski. 1 budyń śmietankowy ugotować w 1 szklance mleka . Ostudzić .Następnie mikserem ubijać masę kajmakową i dodawać do niej po jednej łyżce budyniu ,aż do wykorzystania całego . Orzechy włoskie do dekoracji .
Ciasto: Miód rozpuścić w garnku z cukrem ,wymieszać .Do gorącej masy dodać rum i masło i wymieszać .Na koniec dodać sodę i przestudzić masę.Do dużej miski wsypać mąkę ,dodać przestudzoną masę i wymieszać .Dodać jajka i połączyć całość na jednolitą masę. Przełożyć na stolnicę posypaną mąką ,podzielić na 4 równe części . Piekarnik nagrzać do 180 stopni .Wszystkie kawałki rozwałkować na kwadraty i piec po jednym około 5 ,6 minut do zrumienienia. Można też ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki ,która jest w piekarniku i upiec dwa oddzielne placki ,potem podzielić je na pół i będziemy mieć cztery blaty. Przestudzone blaty smarujemy masą kajmakową ,na wierzch posypujemy orzechami .Ciasto przechowujemy w zimnym miejscu szczelnie zawinięte folią aluminiową na 2 dni ,następnie przestawiamy w tem.pokojowej.