Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to orzechowiec składający się z 3 miodowych, mięciutkich spodów, które są przełożone masą grysikową. Ostatni spód pieczemy z orzechami włoskimi. Całość wygląda i smakuje obłędnie :) Cisto nie jest za słodkie, jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach. Gorąco polecam i zapraszam
Przepis na świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi oraz masą grysikową Pier...
Odsłon: 10149
Pyszne wilgotne ciasto, którego "magicznym" składnikiem nadającym mu smaku je...
Odsłon: 5156
Gdy przejadły nam się już kotlety z piersi kurczaka, alternatywą może być ta...
Odsłon: 108
Super połączenie miesa i jajka połączone z aromatycznymi przyprawami podane z...
Odsłon: 82
Wszędzie można znaleźć pełno przepisów na wielkanocne babeczki, nie ma co się...
Odsłon: 508
Gdy przejadły nam się już kotlety z piersi kurczaka, alternatywą może być ta...
Odsłon: 108
Super połączenie miesa i jajka połączone z aromatycznymi przyprawami podane z...
Odsłon: 82
Wszędzie można znaleźć pełno przepisów na wielkanocne babeczki, nie ma co się...
Odsłon: 508
Składniki
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski dajemy wszystkie składniki na spody miodowe i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Ciasto wstawiamy na około 15 minut do lodówki.
ORZECHY Orzechy włoskie drobno siekamy. Do garnka dajemy masło lub margarynę, cukier puder i miód i wszystko rozpuszczamy, dodajemy orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia.
SPODY Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią blaszkę, pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni (na lekko złoty kolor). Ściągamy delikatnie z papieru np za pomocą tektury i tak samo pieczemy drugi spód. Trzecia część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki i pokrywamy orzechami. Tą część pieczemy około 15-20 minut. Studzimy i dopiero wtedy delikatnie ściągamy z papieru.
KREM Z 1 lita mleka odlewamy około 1 szklankę, resztę zagotowujemy z 0,5 szklanki cukru. W 1 szklance mleka mieszamy 10 łyżek kaszy manny, wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do lekkiego zgęstnienia wciąż mieszając-najlepiej trzepaczką-by nie robiły się grudki. Kaszę mannę studzimy. Kasza manna ma być lekko lejąca, po wystudzeniu zgęstnieje.
Masło lub margarynę w temp pokojowej miksujemy chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzoną kaszę mannę.
Kremem przekładamy spody, spód z orzechami ma być na samej górze :)
ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień idealnie się kroi :)
Przepisy Desery
Desery
sernik baskijski (Burnt Basque Cheesecake)
Desery
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Desery
Proste, szybkie ciasto z jabłkami
Desery
babka ajerkoniakowa
sernik baskijski (Burnt Basque Cheesecake)
Pod wpływem wysokiej temperatury na powierzchni ciasta tworzy się skorupka ch...
Odsłon: 127
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Smaczne, nie skomplikowane, szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami. Ciasto ze ś...
Odsłon: 142