Do góry

Desery Przepis na:

Mioduszki

Mioduszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 474

Dodano:

Odsłon: 3202

Ciasteczka które są przedsmakiem świątecznych pierniczków

Składniki

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 czubatych łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • posypka Delecta maczek smak mango
  • posypka Delecta kuleczki zbożowe w czekoladzie
  • posypka Delecta maczek smak tutti frutti
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mioduszki

Przygotowanie

  1. Masło i miód podgrzewamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z wszystkimi suchymi składnikami. Dodajemy masło z miodem oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, zagniatamy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na trzy godziny lub do zamrażalnika na pół godziny. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy foremkami ciasteczka. Przekładamy na blachę, pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. Cukier puder przesypujemy do garnka, dodajemy wodę i wszystko dokładnie rozcieramy na wolnym ogniu. Przygotowanym lukrem ozdabiamy w dowolny sposób ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo lukier szybko twardnieje. Można postawić lukier w naczyniu na podgrzewaczu, będzie miał cały czas odpowiednią konsystencję i będziemy mieli więcej czasu na lukrowanie i ozdabianie. Po nałożeniu lukru na ciasteczka od razu ozdabiamy posypkami.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: mioduszek

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń