Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mleczny placek gotowany"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2508
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1062
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1383
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2508
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1062
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1383
Składniki
W garnku rozpuść masło lub margarynę, dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Pod koniec wlej mleko, zagotuj, odstaw do przestudzenia.
Następnie dodaj żółtka, partiami wsypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę otartą z cytryny. Miksuj do uzyskania jednolitej masy – ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą od ciasta naleśnikowego.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną lśniącą pianę. Partiami dokładaj ją do ciasta i delikatnie mieszaj.
Ciasto wyłóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy. Na wierzchu poukładaj naprzemiennie połówki wypestkowanych renklod jasnych i ciemnych.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz do suchego patyczka – około 50 minut. Po upieczeniu oprósz przez sitko cukrem pudrem.
ok. 70 minut • Porcja ok. 250 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 16 porcji.Źródło: Kobieta i życie