Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Młode ziemniaczki ze szpinakiem"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 106
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 93
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 106
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 93
Składniki
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w posolonej wodzie. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Smaż około 10 minut na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
Pod koniec smażenia oprósz solą oraz pieprzem. Zdejmij. Potnij w plastry. Szpinak oczyść, opłucz, dobrze osącz. Cebulę obierz, posiekaj.
Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż szpinak i duś kilka minut. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mozzarellę potnij w plasterki, a fetę w kosteczkę. Paprykę oraz pomidor potnij na drobne kawałki.
Miękkie ziemniaki odcedź, osącz, przetnij wzdłuż na pół. Na połowie ziemniaków rozłóż szpinak, kawałeczki papryki i fetę.
Resztę obłóż pomidorami, kurczakiem i mozzarellą. Ustaw na blasze. Zapiekaj 10 minut w temp. 200 st. Udekoruj bazylią.Źródło: Naj