Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowy na bazie jogurtu greckiego z malinami.
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 169
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 316
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1544
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 169
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 316
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1544
Składniki
Jogurt grecki wyciągamy z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. 100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.50 g czekolady ścieramy na tarce.
Mielimy herbatniki w blenderze. Rozpuszczamy masło w garnku i dodajemy zmielone herbatniki. Mieszamy, a następnie wykładamy na spód foremki dociskając, aby był on jednolity. Foremkę wkładamy do lodówki. W moim przypadku była to foremka o średnicy 20 cm.
Przekładamy jogurt do miski, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Gdy czekolada przestygnie dodajemy powoli do jogurtu intensywnie mieszając. Następnie do masy dodajemy startą czekoladę.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Czekamy 5 minut aż lekko przestygnie i dodajemy po łyżeczce do masy mieszając. I tak kilkukrotnie. Nie wlewamy całej żelatyny od razu.
Masę wylewamy na spód z herbatników i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie możemy wyciągnąć i udekorować malinami.