Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Monastyrska izba to klasyczne ciasto kuchni ukraińskiej, które z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom wiśni. Choć jego przygotowanie jest dość czasochłonne, to warto spróbować tego przysmaku.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę wsyp do miski i dodaj posiekane masło. Wyrób rękami, pod koniec dodając śmietanę i cukier waniliowy. Masa powinna być dość lepka. Ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj krem. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj masło podgrzane do temperatury pokojowej i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Miskę z kremem przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Wiśnie włóż do garnka i zalej wodą. Przykryj je cukrem i zagotuj. Dodaj skrobię ziemniaczaną rozrobioną w 4 łyżkach soku odlanego z garnka. Całość trzymaj na ogniu jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Ostudź.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra. Pokrój je w długie paski o wymiarach ok. 5,5 cm x 20 cm.
Wiśnie połóż w centralnej części pasków, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca z każdej strony krótszego boku. Zwiń ciasto w ruloniki i szczelnie zalep. Przygotuj 15 takich rurek.
Rurki połóż na papierze do pieczenia, pozostawiając odstęp ok. 2,5 cm między nimi. Nakłuj je wykałaczką lub widelcem.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Rurki piecz przez 10 minut, a następnie całkowicie ostudź.
Naczynie lub tacę posmaruj 3 łyżkami kwaśnej śmietany. Ułóż 5 rurek ciasno obok siebie. Posmaruj je ok. ¼ przygotowanego kremu. Na to połóż 4 rurki i ponownie posmaruj odpowiednio mniejszą ilością kremu. Następnie kładź warstwy 3 rurek, 2 rurek i na końcu 1 rurka. Każda warstwa powinna być przełożona kremem.
Przygotowany monastyr pokryj pozostałym kremem.
Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nią równomiernie wierzch ciasta.
Monastyrową izbę włóż do lodówki na przynajmniej 10 godzin przed podaniem. Ciasto podawaj udekorowane listkami mięty i wiśniami.