Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Morelowa panna cotta"
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 1150
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 1150
Składniki
Morele umyj, osusz, przekrój na połówki i wypestkuj. Blaszkę z piekarnika wyłóż pergaminem i ułóż na niej morele, przekrojoną stroną do góry. Posyp cukrem, piecz w piekarniku przez 20-25 minut w 190°C. Jeszcze gorące przełóż do miski. Gdy przestygną, zmiksuj na gładką masę. Zostaw do ostygnięcia.
Mleko wymieszaj ze śmietanką i esencją waniliową. Wsyp połowę cukru, zagotuj. Na suchą patelnię wrzuć resztę cukru, podgrzewaj, aż się stopi i nabierze brązowego koloru. Zdejmij patelnię z ognia i od razu rozprowadź 3 łyżkami gorącej wody – uważaj, bo może pryskać! Karmel wymieszaj z mlekiem.
Żelatynę rozpuść w reszcie gorącej wody. 1/3 wlej do moreli, pozostałą część do mleka. Do foremek przelanych wodą włóż po łyżce musu morelowego. Wstaw do lodówki, by lekko zgęstniał. Dopełnij masą mleczną i znów wstaw do lodówki, by stężała. Deser przełóż na talerzyki, udekoruj musem morelowym.Źródło: Naj