Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mostek cielęcy po gospodarsku"
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 830
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 908
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 830
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 908
Składniki
Czas przygotowania: 125 minut. 1 porcja: 420 kcal. Cena porcji: 6,55 zł
Mostek opłucz, wytrzyj do sucha. Rozetnij na duży płat. Z obu stron natrzyj go solą i pieprzem. Szparagi osącz z zalewy. Każdy pęd przetnij wzdłuż na pół.
Przygotuj farsz: bułkę namocz w mleku. Wątróbki opłucz, oczyść, a następnie przepuść przez maszynkę razem z odciśniętą bułką i filetem z indyka. Jajka ugotowane na twardo i grzybki pokrój w kostkę.
Surowe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z masłem. Ciągle ucierając, dodawaj po łyżce wątróbki z bułką. Masę wymieszaj z jajkami na twardo, prawdziwkami, natką i skórką cytrynową. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Z białek i szczypty soli ubij mikserem sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z farszem. Masę mięsną równomiernie rozsmaruj na mostku. Zwiń i obwiąż bawełnianą nitką. W brytfance rozgrzej olej, obsmaż na nim pieczeń.
Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 90 minut. W trakcie pieczenia podlewaj pieczeń sosem z dna brytfanki.Źródło: Tina