Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mozzarella z szynką"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Liście sałat przebierz starannie, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe liście rozdrobnij palcami.
Mozzarellę osacz z zlewy. Jeśli kupiłaś ser w większym kawałku, pokrój go w plasterki. Szynkę dojrzewającą (np. szwarcwaldzką) pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory umyj, przekrój na ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych. Możesz też ułożyć je wcześniej na sicie, sparzyć wrzątkiem, a potem przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
Przygotuj sos do sałatki. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym. Dodaj miód oraz roztarte ze sporą szczyptą soli obrane ząbki czosnku. Całość wymieszaj, dopraw pieprzem.
W salaterkach układaj liście sałaty, ćwiartki pomidorów oraz kulki mozzarelli. Dopełnij dekoracyjnie plasterkami szynki dojrzewającej. Polej przygotowanym sosem i posyp ziołami.
czas ok. 15 min; porcja – 270 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety