Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki czekoladowe z orzechami włoskimi

Muffinki czekoladowe z orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2598

Dodano:

Odsłon: 175

Jeśli muffinki czy babeczki, czyli takie ciacha na dwa kęsy, to Wasz żywioł, ja dorzucę dziś i mój przepis na te małe cuda. Z dużą ilością gorzkiej czekolady, miodem i orzechami włoskimi. Przygotowanie samego ciasta trwa kilka chwil i jest banalnie proste, potem tylko pieczenie i już możecie cieszyć się puchatym wnętrzem. Jeśli macie ochotę dodatkowo podjąć się zrobienia oryginalnych dekoracji, przetestujcie moją propozycję na zrobienie choinek ze słonych paluszków. Albo udekorujcie je po prostu kremem w dowolnym kolorze. Wybór należy już do Was, bazę macie poniżej.

Składniki

  • - na muffinki
  • 150 g ciemnej czekolady dobrej jakości
  • 2 jaja (L)
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 70 g masła 82%
  • 1 łyżka miodu spadziowego lub wielokwiatowego
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g posiekanych włoskich orzechów
  • cukier puder do posypania
  • - dodatkowo
  • słone paluszki
  • lukier zielony
  • kolorowe pisaki do zdobienia ciastek
  • ozdoby cukiernicze: groszki, posypki itp.
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dekoracje najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej, ponieważ ważne jest, by lukier, którym zwiążemy konstrukcje choinek, zastygnął i scalił konstrukcje "drzewek".
    Przygotowanie choinek zaczynamy od wyboru kilku prostych i nie połamanych paluszków, które układamy pionowo na blacie roboczym. Do nich przycinamy po 3 - 4 mniejsze kawałki w taki sposób, by u podstawy był najdłuższy odcinek, a na samej górze najkrótszy.
    a pomocą małego pędzelka smarujemy miejsca, w których "gałęzie" mają być przytwierdzone do "pni", potem delikatnie nakładamy lukier na ramiona choinek. Dowolne ozdabiamy, przekładamy ostrożnie na papier, aby wyschły.

  2. Przygotowanie ciasta na muffinki zaczynamy od połamania czekolady na kawałki i rozpuszczenia jej z masłem na delikatnym ogniu (jeśli wolicie, możecie to zrobić w kąpieli wodnej). Po połączeniu składników odstawić do przestudzenia.
    W misce ubić jaja z cukrami i miodem na puszystą masę, stopniowo dodawać przesianą mąkę z kakao, wymieszać na gładką masę. Wmieszać ostudzoną czekoladę, dorzucić orzechy.
    Formę do pieczenia muffinów wyłożyć papilotkami, każdą napełnić masą do trzech czwartych wysokości.
    Ponieważ masa jest gęsta i ciężko ją formować, możecie wygładzić powierzchnię ciastek małą łyżeczką maczaną we wrzątku - uważajcie tylko, by nie nalać do nich wody.
    Piec do 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i dowolnie udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 grudnia 2018 Widzę Aga, że oprócz typowo kuchennych zdolności, masz też artystyczne ;) Trzeba inwencji, wyobraźni i cierpliwości, by robić takie paluszkowe drzewka i aby one się trzymały :) Mnie chyba by się ręce trzęsły, choć szkoły plastyczne kończyłem ;)
Świetne ciacha z takimi orzeszkowymi niespodziankami i tymi choinkami na górze. Parę zjadłbym teraz z cappuccino :D
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń