Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Walentynki upiekłam muffinki walentynkowe. Szybkie i proste w przygotowaniu. Życzę Wam dużo miłości każdego dnia :-)
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
1 szklanka = 250 ml Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i solą, wymieszać. Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej, wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy i czerwony barwnik. Jeśli pominiecie kakao babeczki będą czerwone. W takiej sytuacji zastąpcie kakao jedną łyżką mąki. Sodę oczyszczoną wymieszać z octem, aż uzyskamy pianę. Dodać do masy i krótko, ale dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami i napełnić do 3/4 wysokości. Muffinki włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka w funkcji góra - dół. Upieczone muffinki wyjąć i ostudzić na kartce. Po ostudzeniu udekorować w dowolny sposób. Z podanej porcji wyszło mi 12 muffinek.
Dekoracja: w gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, poczekać aż napęcznieje. Napęczniałą żelatynę ponownie rozpuścić najlepiej w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać barwnik i wlać rozpuszczoną żelatynę, ponownie wymieszać. Tak przygotowną śmietanę nałożyć do worka cukierniczego z odpowiednia tylką (u mnie tylka 1M) i dekorować w dowolny sposób. Smacznego!