Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Walentynki upiekłam muffinki walentynkowe. Szybkie i proste w przygotowaniu. Życzę Wam dużo miłości każdego dnia :-)
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 172
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 168
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 439
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 107
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 172
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 168
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 439
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 107
Składniki
1 szklanka = 250 ml Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i solą, wymieszać. Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej, wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy i czerwony barwnik. Jeśli pominiecie kakao babeczki będą czerwone. W takiej sytuacji zastąpcie kakao jedną łyżką mąki. Sodę oczyszczoną wymieszać z octem, aż uzyskamy pianę. Dodać do masy i krótko, ale dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami i napełnić do 3/4 wysokości. Muffinki włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka w funkcji góra - dół. Upieczone muffinki wyjąć i ostudzić na kartce. Po ostudzeniu udekorować w dowolny sposób. Z podanej porcji wyszło mi 12 muffinek.
Dekoracja: w gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, poczekać aż napęcznieje. Napęczniałą żelatynę ponownie rozpuścić najlepiej w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać barwnik i wlać rozpuszczoną żelatynę, ponownie wymieszać. Tak przygotowną śmietanę nałożyć do worka cukierniczego z odpowiednia tylką (u mnie tylka 1M) i dekorować w dowolny sposób. Smacznego!