Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Walentynki upiekłam muffinki walentynkowe. Szybkie i proste w przygotowaniu. Życzę Wam dużo miłości każdego dnia :-)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 379
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 379
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
1 szklanka = 250 ml Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i solą, wymieszać. Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej, wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy i czerwony barwnik. Jeśli pominiecie kakao babeczki będą czerwone. W takiej sytuacji zastąpcie kakao jedną łyżką mąki. Sodę oczyszczoną wymieszać z octem, aż uzyskamy pianę. Dodać do masy i krótko, ale dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami i napełnić do 3/4 wysokości. Muffinki włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka w funkcji góra - dół. Upieczone muffinki wyjąć i ostudzić na kartce. Po ostudzeniu udekorować w dowolny sposób. Z podanej porcji wyszło mi 12 muffinek.
Dekoracja: w gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, poczekać aż napęcznieje. Napęczniałą żelatynę ponownie rozpuścić najlepiej w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać barwnik i wlać rozpuszczoną żelatynę, ponownie wymieszać. Tak przygotowną śmietanę nałożyć do worka cukierniczego z odpowiednia tylką (u mnie tylka 1M) i dekorować w dowolny sposób. Smacznego!