Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Muffinki z borówkami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 1,50 zł
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mak, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce łączymy olej, jaja i maślankę. Do płynnych składników dodajemy stopniowo suche i wyrabiamy mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodajemy 75 g grubo posiekanej czekolady oraz 100 g umytych i osuszonych borówek, krótko mieszamy.
Otwory w blasze do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Przekładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy 20–25 minut w 200oC.
Muffiny wyjmujemy z formy, ale zostawiamy w papilotkach. W rondelku rozpuszczamy 75 g czekolady. Nabieramy na łyżkę lekko przestudzoną czekoladę i dekorujemy ciastka w esy-floresy.
Na wierzch kładziemy po kilka borówek i jeszcze raz polewamy czekoladą. Na koniec możemy delikatnie posypać brązowym cukrem w kryształkach.Źródło: Rewia