Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki z krówkami

Muffinki z krówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 2245

Dodano:

Odsłon: 1862

Kiedy w domu zalegają krówki, trzeba je wykorzystać. Może muffinki? Czemu nie... Podstawowe ciasto na muffinki, a w środku krówka. Na wierzchu polewa czekoladowa i również krówki. Tylko drobno pokrojone :) W efekcie babeczki ładnie się prezentują i całkiem nieźle smakują.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g. masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 8 cukierków krówek
  • Polewa:
  • 50 g. czekolady gorzkiej
  • 40 g. śmietanki 30 %
  • Dodatkowo:
  • 2 cukierki krówki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Muffinki z krówkami

Przygotowanie

  1. Masło roztopić.

    Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać.
    Dodać mleko, jajko i roztopione, przestudzone masło.
    Wszystko wymieszać łyżką, tak żeby składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami.
    Do środka każdej babeczki, włożyć pół krówki. Przykryć ciastem,
    żeby krówka była w środku.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 30 minut.

  2. Kiedy muffinki wystygną, przygotować polewę.
    Śmietankę podgrzać. Dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści.
    Powstałą polewą udekorować babeczki. Dwie krówki drobno posiekać nożem. Posypać na polewę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń