Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki z malinami i bławatkiem

Muffinki z malinami i bławatkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 598 Ocena: 5740

Dodano:

Odsłon: 102

Pyszne maślane babeczki z malinami, bławatkiem i polewą z białej czekolady. Z pewnością zaskoczą domowników i gości niecodziennym, kwiatowym dodatkiem.

Składniki

  • Masło w temperaturze pokojowej - 200g
  • Mąka pszenna - 150g
  • Mąka ziemniaczana - 100g
  • Mleko - 50ml
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Maliny - 150g
  • Kwiaty bławatka - 2 łyżki
  • Polewa:
  • Biała czekolada - 50g
  • Masło - 10g
  • Mleko - 10ml
  • Kwiaty bławatka do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Muffinki z malinami i bławatkiem

Przygotowanie

  1. Z tego przepisu zrobiłam 12 muffinek.
    Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka po 1 sztuce. Dodajemy mleko, mąki, proszek. Na końcu dodajemy bławatka i maliny (jeśli używacie mrożonych, to trzeba je rozmrozić i mocno odcisnąć).
    Muffinki wkładamy bo blaszki wyłożonej papilotkami (do ok 70-80% wysokości). Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Studzimy.

    Polewa:
    Czekoladę dzielimy na kostki. Razem z masłem i mlekiem podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia. Polewą oblewamy ostudzone muffinki. Posypujemy płatkami bławatka i lekko dociskamy, aby dobrze się przykleiły.

    Muffinki najlepsze są następnego dnia po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń