Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Muffinki z waflami"
Składniki
50 min • Porcja 290 kcal • Koszt porcji 1,20 zł • Przepis na 12 porcji
Rozgrzewam piekarnik do 200°C. W jednej misce miksuję mleko, jajko i masło orzechowe. W drugiej mieszam mąkę, proszek, sól i cukier. Następnie miksuję z obu misek.
Roztapiam masło, dodaję je do ciasta i przez chwilę jeszcze miksuję. Masa powinna być bardzo gęsta. Kroję wafelki na niewielkie kawałki i starannie mieszam je z ciastem. W formie do muffinów układam papilotki (papierowe karbowane małe foremki) i każdą napełniam porcją ciasta do 3/4 ich wysokości. Zmniejszam temperaturę w piekarniku do ok. 180°C i piekę muffiny nie dłużej niż 20-25 minut, aż będą dość zwarte i zaczną się złocić z wierzchu.
<strong> Rozalia Połowniak z Tarnobrzegu</strong>Źródło: Kobieta i życie