Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leśny mech pod taka nazwa można znaleźć w necie mnóstwo przepisów. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie wygląda i naprawdę nie da się go zepsuć. Opcja z babeczkami jest jeszcze bardziej efektowna ale bardziej czasochłonna.
How magic happens:
Zanim zacznę coś gotować lubię mieć wszystko przygotowane na blacie kuchennym. Raz że w przepisach często trzeba dodawać jakieś składniki jednocześnie mieszając czy miksując i wtedy odpada spacer do lodówki żeby ten składnik przynieść, a dwa że skoro piekę raz w roku to chcę się czuć jak gwiazda programu kulinarnego i już. Polecam to podejście lepiej mieć wszytko w zasięgu dłoni.
1. Szpinak świeży i najlepiej myty, w przeciwnym razie jest ryzyko że woda po myciu rozrzedzi ciasto, razem z olejem blendujemy na gładką masę.
2. W misce ubijamy jajka, najlepiej lekko ogrzane lub temperaturze pokojowej, z cukrem tym waniliowym czy wanilinowym także, aż masa będzie puszysta i bardzo jasna.
3. Do ubitych jajek dodajemy zieloną breję z punktu 1.
4. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, nie mieszamy za długo tylko żeby się składniki połączyły.
4. Nakładamy masę do 2/3 wysokości papilotki.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu do suchego patyczka ok. 25 - 30 min.
6. Wyjmujemy z piekarnika odstawiamy do ostudzenia.
7. Ubijamy mascarpone i śmietanę te dla odmiany powinny być dobrze schłodzone.
Uwaga: nie ubijać za długo bo zrobi się masło.
Dodajemy cukier puder opcjonalnie z utrwalaczem śmietany oraz kilka kropli aromatu cytrynowego i sok z cytryny. Najpierw połowę soku i skosztować czy na pewno dodać całość.
8. Z babeczek odciąć część wystającą ponad papilotkę dokładnie pokruszyć.
9. Nałożyć krem, łyżką lub jeszcze lepiej łyżka do lodów aby uformować kulkę.
10. Zanurzyć w okruszkach, pomóc ręką uformować ładny kształt.
11. Dołożyć wybrane owoce.
12. Zrobić zdjęcie, pomarzyć o karierze blogerki kulinarnej.
13. Spakować, zawieźć do pracy i poczęstować swoich ulubionych korpo współpracowników.
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1694
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17467
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 427
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7685
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1694
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17467
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 427
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7685
Składniki
How magic happens: Zanim zacznę coś gotować lubię mieć wszystko przygotowane na blacie kuchennym. Raz że w przepisach często trzeba dodawać jakieś składniki jednocześnie mieszając czy miksując i wtedy odpada spacer do lodówki żeby ten składnik przynieść, a dwa że skoro piekę raz w roku to chcę się czuć jak gwiazda programu kulinarnego i już. Polecam to podejście lepiej mieć wszytko w zasięgu dłoni. 1. Szpinak świeży i najlepiej myty, w przeciwnym razie jest ryzyko że woda po myciu rozrzedzi ciasto, razem z olejem blendujemy na gładką masę. 2. W misce ubijamy jajka, najlepiej lekko ogrzane lub temperaturze pokojowej, z cukrem tym waniliowym czy wanilinowym także, aż masa będzie puszysta i bardzo jasna. 3. Do ubitych jajek dodajemy zieloną breję z punktu 1. 4. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, nie mieszamy za długo tylko żeby się składniki połączyły. 4. Nakładamy masę do 2/3 wysokości papilotki. 5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu do suchego patyczka ok. 25 - 30 min. 6. Wyjmujemy z piekarnika odstawiamy do ostudzenia.
7. Ubijamy mascarpone i śmietanę te dla odmiany powinny być dobrze schłodzone. Uwaga: nie ubijać za długo bo zrobi się masło. Dodajemy cukier puder opcjonalnie z utrwalaczem śmietany oraz kilka kropli aromatu cytrynowego i sok z cytryny. Najpierw połowę soku i skosztować czy na pewno dodać całość. 8. Z babeczek odciąć część wystającą ponad papilotkę dokładnie pokruszyć. 9. Nałożyć krem, łyżką lub jeszcze lepiej łyżka do lodów aby uformować kulkę. 10. Zanurzyć w okruszkach, pomóc ręką uformować ładny kształt. 11. Dołożyć wybrane owoce. 12. Zrobić zdjęcie, pomarzyć o karierze blogerki kulinarnej. 13. Spakować, zawieźć do pracy i poczęstować swoich ulubionych korpo współpracowników.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto "Och i Ach"
Desery
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Desery
Domowe lody bananowe z masłem orzechowym
Desery
Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą. Tylko 3 składniki
Ciasto "Och i Ach"
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 283
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Dzisiaj upiekłam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu placek śliwkowy. Pl...
Odsłon: 231