Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny- Leśny mech czyli przepis na sukces!

Muffiny- Leśny mech czyli przepis na sukces!

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 391

Leśny mech pod taka nazwa można znaleźć w necie mnóstwo przepisów. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie wygląda i naprawdę nie da się go zepsuć. Opcja z babeczkami jest jeszcze bardziej efektowna ale bardziej czasochłonna.

Składniki

  • Szpinak świeży 200g
  • 3 duże jajka
  • Olej bez wyraźnego smaku 2/3 szklanki
  • Mąka tortowa 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki
  • Cukier 1/2 szklanki oraz Cukier waniliowy lub aromat
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml serka mascarpone
  • aromat cytrynowy, Sok z cytryny 1 łyżka, Cukier puder 1/3 szklanki
  • Opcjonalnie utrwalacz do bitej śmietany oraz dowolne owoce do przybrania
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. How magic happens:
    Zanim zacznę coś gotować lubię mieć wszystko przygotowane na blacie kuchennym. Raz że w przepisach często trzeba dodawać jakieś składniki jednocześnie mieszając czy miksując i wtedy odpada spacer do lodówki żeby ten składnik przynieść, a dwa że skoro piekę raz w roku to chcę się czuć jak gwiazda programu kulinarnego i już. Polecam to podejście lepiej mieć wszytko w zasięgu dłoni.
    1. Szpinak świeży i najlepiej myty, w przeciwnym razie jest ryzyko że woda po myciu rozrzedzi ciasto, razem z olejem blendujemy na gładką masę.
    2. W misce ubijamy jajka, najlepiej lekko ogrzane lub temperaturze pokojowej, z cukrem tym waniliowym czy wanilinowym także, aż masa będzie puszysta i bardzo jasna.
    3. Do ubitych jajek dodajemy zieloną breję z punktu 1.
    4. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, nie mieszamy za długo tylko żeby się składniki połączyły.
    4. Nakładamy masę do 2/3 wysokości papilotki.
    5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu do suchego patyczka ok. 25 - 30 min.
    6. Wyjmujemy z piekarnika odstawiamy do ostudzenia.

  2. 7. Ubijamy mascarpone i śmietanę te dla odmiany powinny być dobrze schłodzone.
    Uwaga: nie ubijać za długo bo zrobi się masło.
    Dodajemy cukier puder opcjonalnie z utrwalaczem śmietany oraz kilka kropli aromatu cytrynowego i sok z cytryny. Najpierw połowę soku i skosztować czy na pewno dodać całość.
    8. Z babeczek odciąć część wystającą ponad papilotkę dokładnie pokruszyć.
    9. Nałożyć krem, łyżką lub jeszcze lepiej łyżka do lodów aby uformować kulkę.
    10. Zanurzyć w okruszkach, pomóc ręką uformować ładny kształt.
    11. Dołożyć wybrane owoce.
    12. Zrobić zdjęcie, pomarzyć o karierze blogerki kulinarnej.
    13. Spakować, zawieźć do pracy i poczęstować swoich ulubionych korpo współpracowników.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń