Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny z prażonymi jabłkami z cynamonem i kruszonką

Muffiny z prażonymi jabłkami z cynamonem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 801

Dodano:

Odsłon: 506

Pulchne, miękkie babeczki z pysznym jabłkowym wnętrzem, obsypane chrupiącą kruszonką. Wszystko, co najbardziej lubię.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • Kruszonka:
  • szklanka mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • Dodatkowo: prażone jabłka z cynamonem
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto. Mąkę, budyń (proszek), cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wsypuję do miski i dokładnie ze sobą mieszam. Następnie wlewam mleko i wbijam jaką. Ciasto miksuję, a następnie nadal miksując wlewam olej (cienką strużką).

  2. Kruszonka. Zimne masło tnę w paski i wrzucam do miski. Dodaję mąkę i cukier. Szybko zagniatam.

  3. Na spód każdej foremki wykładam ciasto, następnie nakładam gotowy mus jabłkowy i przykrywam kolejną warstwą ciasta, niemalże po brzegi. Wierzch posypuję kruszonką. Piekę w 180 stopniach C przez około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń