Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny żurawinowe

Muffiny żurawinowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 554

Dodano:

Odsłon: 316

Składniki na około 12 sztuk

Składniki

  • 120 g suszonej żurawiny
  • 150 g rodzynek
  • 370 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 175 g cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 250 ml kefiru
  • 165 ml oleju rzepakowego
  • rozpuszczona gorzka czekolada, pokruszone orzechy włoskie oraz świeże listki mięty do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    1. Żurawinę suszoną i rodzynki zalej wrzątkiem (tylko do przykrycia, odstaw na 10 minut do przestygnięcia).

    2. Do naczynia przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon cejloński, kardamon oraz cukier kokosowy.

    3. W drugim naczyniu lekko roztrzep jajka, dodaj kefir oraz olej rzepakowy i wymieszaj tylko do połączenia się składników.

    4. Na sam koniec dodaj odsączone bakalie, wymieszaj.

    5. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.

    6. Ciasto przełóż do papilotek do 3/4 wysokości.

    7. Piecz w temperaturze 165°C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    8. Wyjmij z piekarnika.

    9. Gdy wystygną posmaruj kremem z gorzkiej czekolady.

    10. Udekoruj pokruszonymi orzechami włoskimi oraz listkiem świeżej mięty.

    11. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń