Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Murzynek z faszerowanymi gruszkami"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Składniki
Gruszki umyj, obierz, pozostaw ogonki. Od spodu wytnij gniazda nasienne. W garnku zagotuj sok jabłkowy i 200 ml wody. Wsyp 10 dag cukru. Do zalewy włóż gruszki.
Gotuj je pod przykryciem około 20 minut. Następnie gruszki wyjmij i odłóż do wystudzenia. Ciasteczka drobniutko pokrusz. Suszone śliwki posiekaj. Wymieszaj je z okruszkami ciastek. Gruszki napełnij przygotowaną masą. Kawę rozpuść w łyżce wrzącej wody.
Masło utrzyj ze szczyptą soli oraz resztą cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao.
Porcjami wsyp do masy maślanej. Utrzyj całość mikserem na gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec domieszaj kawę oraz śmietanę. Foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wciśnij w nie gruszki, tak by owoce stały pionowo. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 40-50 minut.
Gotowe ciasto studź chwilę w foremce. Potem ostrożnie wyjmij i odłóż do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
ok.1 godziny 15 minut, 1 porcja ok. 200 kcal.Źródło: Tina