Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie śliwkowym można poszaleć, tyle smakowitości można zrobić. Do popołudniowej kawy, powstał na szybko cudownie puszysty murzynek ze śliwkami.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4181
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416506
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4181
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416506
Składniki
Do rondelka wkładamy margarynę, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy olej i wodę. Wszystko podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników cały czas mieszając. Nie musi się zagotować. Zdejmujemy z ognia do wystudzenia.
Gdy masa przestygnie dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką.
Na koniec białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy czekoladowej. Wszystko delikatnie mieszamy trzepaczką. Ciasto przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki lub połówki wypestkowane śliwki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. godzinę (do suchego patyczka), funkcja góra/dół. Moja blaszka ma 35/12cm i ciasto ładnie wyrosło ponad brzegi foremki. Do mniejszej nie radzę przelewać, ponieważ ciasto może nam uciec. Można przelać do kwadratowej foremki. Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl