Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek ze śliwkami

Murzynek ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 436

Dodano:

Odsłon: 4346

W sezonie śliwkowym można poszaleć, tyle smakowitości można zrobić. Do popołudniowej kawy, powstał na szybko cudownie puszysty murzynek ze śliwkami.

Składniki

  • 350g mąki pszennej
  • 220g cukru
  • 5 jajek
  • 200g margaryny zwykłej
  • 3 łyżki oleju
  • 80ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g kakao
  • opakowanie cukru waniliowego
  • ok 500g śliwek (jak chcemy w dużej blaszce zrobić a nie w keksowej to śliwek można dać więcej – tak żeby zapełnić wierzch ciasta
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Murzynek ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Do rondelka wkładamy margarynę, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy olej i wodę. Wszystko podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników cały czas mieszając. Nie musi się zagotować. Zdejmujemy z ognia do wystudzenia.

  2. Gdy masa przestygnie dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką.

  3. Na koniec białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy czekoladowej. Wszystko delikatnie mieszamy trzepaczką. Ciasto przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki lub połówki wypestkowane śliwki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. godzinę (do suchego patyczka), funkcja góra/dół. Moja blaszka ma 35/12cm i ciasto ładnie wyrosło ponad brzegi foremki. Do mniejszej nie radzę przelewać, ponieważ ciasto może nam uciec. Można przelać do kwadratowej foremki.

    Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń