Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mus cytrynowy"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Cytryny sparz wrzątkiem, wyszoruj starannie, zetnij wierzchy. Wydrąż miąższ, wyciskając przy tym cały sok do metalowej lub szklanej miseczki. Z odciętych części cytryny zetnij cienkie paseczki skórki, odłóż.
Do naczynia z wyciśniętym sokiem cytrynowym wsyp żelatynę. Naczynie ustaw na garnku z wrzącą wodą. Mieszaj całość w kąpieli wodnej, aż żelatyna się rozpuści.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj do białości razem z cukrem pudrem. Białka ubij na sztywną pianę. Osobno ubij na sztywno zimną kremówkę.
Do masy żółtkowej wlewaj, cały czas mieszając, sok z rozpuszczoną żelatyną. Dodaj ubitą kremówkę, wymieszaj. Na koniec przełóż ubite białka. Wszystkie delikatnie połącz.
Powstały mus cytrynowy przełóż do wydrążonych owoców. Kilka łyżek odłóż. Cytryny odstaw na 3 godziny do lodówki, aby mus się schłodził. Resztę musu (też schłodzonego) przełóż do szprycy, wyciśnij na owoce. Deser ozdób skórką cytrynową i słodyczami.
Sposób babuniŹródło: Świat kobiety