Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki deserek o orzeźwiającym cytrusowym smaku z wkładką w postaci ciastka z białek z dodatkiem migdałów i kakao. :)
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1511
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13865
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 168
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1511
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13865
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 168
Składniki
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier. Migdały zmielić i wymieszać z kako. Gdy białko będzie już ubite delikatnie wymieszać je z migdałami i kakao. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać łyżką masę, którą staramy się uformować w okrągły kształt. Piec ciastka przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C na góra-dół. Następnie wyłożyć je na kratkę do ostygnięcia.
W czasie pieczenia przygotować mus. Żelatynę namoczyć, wymieszać, odstawić. Do miski przelać jogurt waniliowy. Limonkę sparzyć, dokładnie wyszorować i zetrzeć skórkę do jogurtu. Następnie wycisnąć sok z limonki i dodać do jogurtu.
Wycisnąć sok z jednego grejpfruta, dodać do jogurtu. Drugiego grejpfruta obrać i wyfiletować.
Do jogurtu dodać cukier wanilinowy, wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z masą jogurtową i wymieszać. Odstawić miskę do lodówki na ok 30 minut.
W pucharkach lub większych kieliszkach na spód nakładać mus, przykryć go ciastkiem, nałożyć cząstki grejpfruta oraz pozostały mus. Deser wstawić do lodówki na około godzinę do stężenia. Smacznego! :)