Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mus czekoladowy, lepiej znany jako pianka czekoladowa (mousse au chocolat) jest zwykle przyrządzany z ciemnej czekolady. Mój deser jest dla odmiany z białej, niezbyt słodkiej czekolady – lekki, puszysty, podawany na pomarańczach doprawionych marakują.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 300
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 84
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 300
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 84
Składniki
Oddzielić jajka. Białka ubić na puszystą masę, śmietanę również. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, kuwerturę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Wycisnąć żelatynę i wymieszać z kuwerturą. Powoli dodawać ubite białka.
Stopniowo dodawać śmietanę, następnie żółtko i cukier. W razie potrzeby dosłodzić, przykryć i wstawić do lodówki. Pozostawić na kilka godzin lub na noc.
Część pomarańczy dokładnie umyć i zeskrobać cienkie paski ze skórki, następnie wyciąć filety. Podgrzać sok owocowy w rondelku i zredukować. Przeciąć marakuję, wyskrobać miąższ i dodać do zredukowanego soku owocowego, następnie skórkę pomarańczową i filety i gotować wszystko na wolnym ogniu.
Ułożyć pomarańcze na talerzach i na nich 1 łyżkę musu czekoladowego.
Podawać udekorowane świeżą miętą.