Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Musaka z bakłażanem"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 48
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2326
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 48
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2326
Składniki
Bakłażany pokrój w plastry, po czym przesmaż na rozgrzanej oliwie.
Na drugiej patelni zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dorzuć mięso mielone. Smaż, stale mieszając, a po 10 minutach dołóż pokrojone pomidory i wsyp przyprawy. Duś całość do czasu, aż powstanie jednolity sos.
Na roztopionym maśle przesmaż mąkę. Dolej mleko i mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Wtedy dodaj jajka, starty ser żółty i przyprawy.
W żaroodpornym naczyniu ułóż na przemian warstwy bakłażana i mięso z warzywami. Wierzch polej sosem beszamelowym, posyp serem żółtym i bułką tartą.
Wstaw musakę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 50 minut.
Czas: 90 min. 1 porcja = 370 kcal.Źródło: Kurier TV