Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy przychodzi sierpień, to wspaniały czas dla miłośników krajowych owoców. W sklepach, na targowiskach, a nawet na skrzyżowaniu ulic koło domu bez trudu można kupić wiśnie szklanki, śliwki węgierki czy czerwony agrest – owoce, których próżno szukać poza sezonem. Można je wykorzystać zarówno jako składniki przepisów na przetwory, jak i słodki dodatek do wypieków. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu, jak wykorzystać świeże owoce albo naszła cię ochota na coś słodkiego, mamy świetne rozwiązanie. Oto najłatwiejszy placek ze śliwkami!
Proponowane przez nas proste ciasto ze śliwkami to klasyk domowych wypieków, który nigdy nie straci na popularności, zwłaszcza w sezonie na świeże owoce. Jest lekkie, pachnące i doskonale łączy słodycz ciasta z lekko kwaskowatym smakiem. Udaje się właściwie zawsze, niezależnie od twoich kulinarnych umiejętności. Lista składników jest wyjątkowo krótka i nie zawiera żadnych trudno dostępnych produktów. Masło, jajka, cukier, mąka, proszek do pieczenia i sezonowe owoce – to wszystko, czego potrzebujesz, aby stworzyć pyszne, domowe ciasto, które zachwyci zapachem i smakiem już w trakcie pieczenia.
Przygotowanie tego szybkiego placka ze śliwkami jest proste i nie wymaga żadnego zaawansowanego sprzętu ani specjalnych technik. Wystarczy mikser i klasyczna forma do pieczenia, aby w niecałą godzinę cieszyć się puszystym wypiekiem o złocistej skórce i delikatnym środku. To najłatwiejszy placek ze śliwkami dla osób zapracowanych, początkujących lub tych, którzy po prostu cenią sobie szybkie i niezawodne przepisy na ciasta.
Przygotowanie ciasta ze śliwkami według tego przepisu to czysta przyjemność – szczególnie jeśli zastosujesz kilka naszych praktycznych wskazówek. Po pierwsze – zadbaj o składniki w temperaturze pokojowej. Masło i jajka wyjmij z lodówki minimum 1–2 godziny wcześniej. Miękkie masło dużo łatwiej utrzeć na puszystą masę z cukrem, a jajka lepiej się z nim połączą, tworząc gładkie, jednolite ciasto bez ryzyka zwarzenia. Ucieranie masła z cukrem to bardzo ważny etap. Im dłużej będziesz miksować, tym więcej powietrza zostanie wtłoczone do masy.
Dodawaj jajka pojedynczo i miksuj każde przez około 30 sekund – tylko do momentu, aż dobrze się połączą. Śliwki przygotuj starannie. Najlepiej sprawdzą się owoce dojrzałe, ale wciąż jędrne i łatwe do pokrojenia nożem. Zbyt miękkie mogą się rozpaść podczas pieczenia. Po usunięciu pestek, warto każdą połówkę oprószyć mąką ziemniaczaną. Ten prosty trik zapobiegnie nadmiernemu puszczaniu soku i zapadaniu się owoców na dno ciasta.
Formę do pieczenia dobrze natłuść i oprósz bułką tartą. Dzięki temu szybkie ciasto ze śliwkami nie przyklei się do brzegów, a po upieczeniu bez problemu wyjmiesz je z foremki. Warto też lekko wcisnąć owoce w powierzchnię ciasta, wtedy ładnie będą się prezentować.
Śliwki, które delikatnie zanurzają się w cieście, ale nie spadają na samo dno, już same w sobie wyglądają zachęcająco. Jeśli jednak chcesz je uroczyście podać na stół podczas przyjęć w ogrodzie, ważnej uroczystości czy po prostu z okazji wspólnego popołudnia z rodziną, sięgnij po najprostsze rozwiązania. Posyp wierzch cukrem pudrem tuż przed podaniem. Wystarczy, że przesiejesz go przez drobne sitko.
Jeśli zależy Ci na bardziej intensywnym efekcie i odrobinie słodyczy, możesz przygotować szybki lukier cytrynowy. Wystarczą do tego dwa składniki i gotowe! Poza tym lukier cytrynowy nie tylko świetnie wygląda, ale też smakuje orzeźwiająco.
Bardzo dobrym pomysłem będzie też dodanie klasycznej kruszonki. Wystarczy połączyć masło, cukier i mąkę w odpowiednich proporcjach i rozetrzeć palcami na okruchy. Tak przygotowaną kruszonkę możesz posypać na wierzch ciasta tuż przed pieczeniem. Po upieczeniu utworzy chrupiącą warstwę, która świetnie kontrastuje z miękkim środkiem ciasta i soczystymi śliwkami.
Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...
Odsłon: 1577
Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...
Odsłon: 1577
Składniki
Umyj i osusz śliwki. Przekrój każdą na pół i usuń z niej pestkę. Tak przygotowane śliwki oprósz mąką ziemniaczaną. Dzięki temu nie puszczą soku i nie opadną na dno ciasta.
Ustaw mikser na wysokie obroty. Utrzyj masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Następnie zmniejsz obroty miksera i do uzyskanej masy dodawaj stopniowo przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj do połączenia składników.
Przygotuj formę o wymiarach około 20x30 cm. Natłuść ją i oprósz bułka tartą. Przelej ciasto do formy i równomiernie rozłóż na nim śliwki, po czym lekko wgnieć je do środka ciasta.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto wystygnie, oprósz je (z użyciem sitka o drobnych oczkach) cukrem pudrem.