Do góry

Desery Przepis na:

najprostsze ciasto z owocami

najprostsze ciasto z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 403

Składniki: 2 szklanki mąki 3 jaja pół szklanki oleju 3 czubate łyżki gęstej śmietany 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia owoce -takie jakie mamy, np. śliwki, czereśnie, wiśnie, porzeczki, truskawki Kruszonka: 5 łyżek mąki % łyżek cukru 1/3 kostki masła Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy ręcznie łyżką. Wylewamy na blaszkę (najlepiej o rozmiarach 35/25 cm lub do tortownicy, w zależności co mamy). Wykładamy owoce - w tym przypadku śliwki przekrojone na pół brzuszkami i skórką do dołu. Posypujemy przygotowaną kruszonką i pieczemy w 180 stopniach ok 40 min z termoobiegiem lub ok 55 min bez termoobiegu opcja góra/dół.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • pół szklanki oleju
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce - np. śliwki
  • Kruszonka:
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 kostki masła
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
najprostsze ciasto z owocami

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki (oprócz owoców) mieszamy łyżką w misce.
    Wylewamy na blaszkę (35/25 cm lub tortownicę).
    Wykładamy owoce (śliwki pokrojone na pół kładziemy brzuszkami ze skórką do dołu.
    Posypujemy kruszonką.

  2. Całość pieczemy w 180 stopniach z opcją góra/dół około 55 minut lub z termoobiegiem ok 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń