Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest po prostu rewelacyjne. Łatwe do zrobienia, bardzo elegancko wyglądające, i przepyszne. Z mocno wyczuwalnym smakiem kawy, mleka w proszku. Całość wieńczy galaretka z okrągłymi biszkoptami.
BISZKOPT
Oddzielamy żółtka od białek-białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.
Dodajemy mąkę, proszek, kakao-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.
Dno blaszki wykładamy papierem, rozprowadzamy ciasto. Ja biszkopt piekłam 13 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.
Upieczony biszkopt studzimy i opcjonalnie nasączamy kawą.
MASA SEROWA
Do miseczki dajemy kawę i żelatynę i 200ml gorącej wody, wszystko mieszamy i studzimy by było letnie.
W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy 1 kg sera z wiaderka-miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mleko w proszku-miksujemy.
Na koniec dodajemy ostudzona żelatynę z kawą, wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach. Masę przelewamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy na około 20 minut do lodówki by zaczęła tężeć.
2 galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odlewamy trochę do miseczki-do maczania biszkoptów.
Wyciągamy ciasto, w odlanej mniejszej części galaretki maczamy szybko biszkopty (tak by nie nasiąkły galaretką) i układamy je na tężejącej masie serowej.
Wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką.
Ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się stężało, a smaki "przegryzły"
Sernik jest na prawdę wspaniały. Kremowy, stabilny, z wyraźnym smakiem mleka w proszku i kawy.
Te bułeczki są bardzo pulchne i smaczne, a z podanych składników wychodzi ich...
Odsłon: 1776
Ciasto dzięki temu nabrało pysznego słodkiego smaku. Sposób przygotowania nie...
Odsłon: 11028
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem z mojego dzieciństwa, a jest nim przepi...
Odsłon: 29723
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53568
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14138
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166525
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 34
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53568
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14138
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166525
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 34
Składniki
BISZKOPT Oddzielamy żółtka od białek-białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek, kakao-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Dno blaszki wykładamy papierem, rozprowadzamy ciasto. Ja biszkopt piekłam 13 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy i opcjonalnie nasączamy kawą. MASA SEROWA Do miseczki dajemy kawę i żelatynę i 200ml gorącej wody, wszystko mieszamy i studzimy by było letnie. W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy 1 kg sera z wiaderka-miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mleko w proszku-miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzona żelatynę z kawą, wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach. Masę przelewamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy na około 20 minut do lodówki by zaczęła tężeć. 2 galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odlewamy trochę do miseczki-do maczania biszkoptów. Wyciągamy ciasto, w odlanej mniejszej części galaretki maczamy szybko biszkopty (tak by nie nasiąkły galaretką) i układamy je na tężejącej masie serowej. Wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką. Ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się stężało, a smaki "przegryzły" Sernik jest na prawdę wspaniały. Kremowy, stabilny, z wyraźnym smakiem mleka w proszku i kawy.
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 83
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 223