Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest po prostu rewelacyjne. Łatwe do zrobienia, bardzo elegancko wyglądające, i przepyszne. Z mocno wyczuwalnym smakiem kawy, mleka w proszku. Całość wieńczy galaretka z okrągłymi biszkoptami.
BISZKOPT
Oddzielamy żółtka od białek-białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.
Dodajemy mąkę, proszek, kakao-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.
Dno blaszki wykładamy papierem, rozprowadzamy ciasto. Ja biszkopt piekłam 13 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.
Upieczony biszkopt studzimy i opcjonalnie nasączamy kawą.
MASA SEROWA
Do miseczki dajemy kawę i żelatynę i 200ml gorącej wody, wszystko mieszamy i studzimy by było letnie.
W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy 1 kg sera z wiaderka-miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mleko w proszku-miksujemy.
Na koniec dodajemy ostudzona żelatynę z kawą, wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach. Masę przelewamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy na około 20 minut do lodówki by zaczęła tężeć.
2 galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odlewamy trochę do miseczki-do maczania biszkoptów.
Wyciągamy ciasto, w odlanej mniejszej części galaretki maczamy szybko biszkopty (tak by nie nasiąkły galaretką) i układamy je na tężejącej masie serowej.
Wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką.
Ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się stężało, a smaki "przegryzły"
Sernik jest na prawdę wspaniały. Kremowy, stabilny, z wyraźnym smakiem mleka w proszku i kawy.
Przepis dnia
bardzo fajne, ja mleko w proszku uwielbiam mogę jeść łyżkami z opakowania wię...
Odsłon: 25202
Mleko w proszku można świetnie wykorzystać do wypieku domowego pieczywa! Wych...
Odsłon: 3595
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1874
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 213
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 170
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 238
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 97
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1874
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 213
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 170
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 238
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 97
Składniki
BISZKOPT Oddzielamy żółtka od białek-białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek, kakao-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Dno blaszki wykładamy papierem, rozprowadzamy ciasto. Ja biszkopt piekłam 13 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy i opcjonalnie nasączamy kawą. MASA SEROWA Do miseczki dajemy kawę i żelatynę i 200ml gorącej wody, wszystko mieszamy i studzimy by było letnie. W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy 1 kg sera z wiaderka-miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mleko w proszku-miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzona żelatynę z kawą, wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach. Masę przelewamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy na około 20 minut do lodówki by zaczęła tężeć. 2 galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odlewamy trochę do miseczki-do maczania biszkoptów. Wyciągamy ciasto, w odlanej mniejszej części galaretki maczamy szybko biszkopty (tak by nie nasiąkły galaretką) i układamy je na tężejącej masie serowej. Wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką. Ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się stężało, a smaki "przegryzły" Sernik jest na prawdę wspaniały. Kremowy, stabilny, z wyraźnym smakiem mleka w proszku i kawy.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Afrodyta
Desery
Rogale z pysznym nadzieniem.
Desery
Deser Chia z porzeczkami
Desery
Monoporcja maycha latte -naturalny, zdrowy energetyk
Ciasto Afrodyta
Nieco zmodyfikowany przepis siostry Anastazji na przepyszne ciasto Afrodyta....
Odsłon: 7
Rogale z pysznym nadzieniem.
Ekspresowe rogaliki z francuskiego ciasta z pysznym nadzieniem z białego maku...
Odsłon: 15