Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 10682
Dodano: 30.04.2020
Odsłon: 7225
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
BISZKOPT
Oddzielamy żółtka od białek-białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.
Dodajemy mąkę, proszek, kakao-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.
Dno blaszki wykładamy papierem, rozprowadzamy ciasto. Ja biszkopt piekłam 13 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.
Upieczony biszkopt studzimy i opcjonalnie nasączamy kawą.
MASA SEROWA
Do miseczki dajemy kawę i żelatynę i 200ml gorącej wody, wszystko mieszamy i studzimy by było letnie.
W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy 1 kg sera z wiaderka-miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mleko w proszku-miksujemy.
Na koniec dodajemy ostudzona żelatynę z kawą, wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach. Masę przelewamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy na około 20 minut do lodówki by zaczęła tężeć.
2 galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odlewamy trochę do miseczki-do maczania biszkoptów.
Wyciągamy ciasto, w odlanej mniejszej części galaretki maczamy szybko biszkopty (tak by nie nasiąkły galaretką) i układamy je na tężejącej masie serowej.
Wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką.
Ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się stężało, a smaki "przegryzły"
Sernik jest na prawdę wspaniały. Kremowy, stabilny, z wyraźnym smakiem mleka w proszku i kawy.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 30 kwietnia 2020Zgłoś do usunięcia
Serniczek? A jakże, zawsze, wszędzie i o każdej porze :D2 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 30 kwietnia 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszności :)2 Kto głosował? | Odpowiedz