Do góry

Desery Przepis na:

Najpyszniejszy kawowy sernik na zimno z mlekiem w proszku i galaretką

Najpyszniejszy kawowy sernik na zimno z mlekiem w proszku i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 8449

Dodano:

Odsłon: 1722

Ciasto jest po prostu rewelacyjne. Łatwe do zrobienia, bardzo elegancko wyglądające, i przepyszne. Z mocno wyczuwalnym smakiem kawy, mleka w proszku. Całość wieńczy galaretka z okrągłymi biszkoptami.

Składniki

  • *Przepis na dużą blaszkę około 25x35cm
  • BISZKOPT KAKAOWY -3 jajka -0,5 szkl cukru -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -pół łyżki kakao ciemnego -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
  • MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -1 szkl cukru pudru -1,5 szkl mleka w proszku pełnego
  • -500ml śmietanki 30% -3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej -200 ml gorącej wody -2,5 łyżki żelatyny
  • DODATKOWO -biszkopty okrągłe około 200g -2 galaretki pomarańczowe -800ml gorącej wody
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Najpyszniejszy kawowy sernik na zimno z mlekiem w proszku i galaretką

Przygotowanie

  1. BISZKOPT
    Oddzielamy żółtka od białek-białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.




    Dodajemy mąkę, proszek, kakao-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.


    Dno blaszki wykładamy papierem, rozprowadzamy ciasto. Ja biszkopt piekłam 13 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.


    Upieczony biszkopt studzimy i opcjonalnie nasączamy kawą.


    MASA SEROWA

    Do miseczki dajemy kawę i żelatynę i 200ml gorącej wody, wszystko mieszamy i studzimy by było letnie.


    W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy 1 kg sera z wiaderka-miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mleko w proszku-miksujemy.


    Na koniec dodajemy ostudzona żelatynę z kawą, wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach. Masę przelewamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy na około 20 minut do lodówki by zaczęła tężeć.


    2 galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odlewamy trochę do miseczki-do maczania biszkoptów.


    Wyciągamy ciasto, w odlanej mniejszej części galaretki maczamy szybko biszkopty (tak by nie nasiąkły galaretką) i układamy je na tężejącej masie serowej.


    Wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką.


    Ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się stężało, a smaki "przegryzły"
    Sernik jest na prawdę wspaniały. Kremowy, stabilny, z wyraźnym smakiem mleka w proszku i kawy.





Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń