Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest po prostu rewelacyjne. Łatwe do zrobienia, bardzo elegancko wyglądające, i przepyszne. Z mocno wyczuwalnym smakiem kawy, mleka w proszku. Całość wieńczy galaretka z okrągłymi biszkoptami.
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 55
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 29
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 57
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 329
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2551
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 55
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 29
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 57
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 329
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2551
Składniki
BISZKOPT Oddzielamy żółtka od białek-białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek, kakao-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Dno blaszki wykładamy papierem, rozprowadzamy ciasto. Ja biszkopt piekłam 13 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy i opcjonalnie nasączamy kawą. MASA SEROWA Do miseczki dajemy kawę i żelatynę i 200ml gorącej wody, wszystko mieszamy i studzimy by było letnie. W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy 1 kg sera z wiaderka-miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mleko w proszku-miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzona żelatynę z kawą, wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach. Masę przelewamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy na około 20 minut do lodówki by zaczęła tężeć. 2 galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odlewamy trochę do miseczki-do maczania biszkoptów. Wyciągamy ciasto, w odlanej mniejszej części galaretki maczamy szybko biszkopty (tak by nie nasiąkły galaretką) i układamy je na tężejącej masie serowej. Wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką. Ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się stężało, a smaki "przegryzły" Sernik jest na prawdę wspaniały. Kremowy, stabilny, z wyraźnym smakiem mleka w proszku i kawy.