Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka z ciasta francuskiego to znacznie szybsza i prostsza wersja klasycznej napoleonki na kruchym cieście. Sprawdzi się na co dzień i od święta. Cudownie prezentuje się na stole. Przygotuj na weekend, a nie pożałujesz.
Lekko pikantna marmurkowa pieczeń.
Odsłon: 139
Racuchy drożdżowe z pomarańczową niespodzianką posypane cukrem pudrem będą py...
Odsłon: 74
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki...
Odsłon: 85
Lekko pikantna marmurkowa pieczeń.
Odsłon: 139
Racuchy drożdżowe z pomarańczową niespodzianką posypane cukrem pudrem będą py...
Odsłon: 74
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki...
Odsłon: 85
Składniki
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i podziel go na dwie równe części. Dwa płaty ciasta przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia w odstępnie około 5 cm. Każdy z nich ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut.
Półtorej szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj cukier. Składniki podgrzewaj na wolnym ogniu.
W pozostałej części mleka rozpuść dwa budynie. Do gotującego się mleka przelej rozpuszczone budynie. Mieszaj energicznie do zgęstnienia. Gotowy budyń zdejmij z kuchenki, przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do miski. Ubij na puszystą masę. Następnie dodawaj partiami budyń. Miksuj na wysokich obrotach do połączenia.
Na tacce ułóż pierwszy blat ciasta francuskiego. Wyłóż na niego całą masę budyniową. Rozsmaruj ją równomiernie po całej powierzchni ciasta. Krem budyniowy przykryj drugim blatem ciasta.
Napoleonkę z ciasta francuskiego wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie deser jest gotowy do krojenia.