Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto nazwałam niedzielne ale możecie je nazwać jak chcecie bo pasuje na każdą okazję.
Białka ubić z obydwoma cukrami na sztywną pianę.
Potem dodawać po jednym żółtku.
Do puszystej masy porcjami dodawać po łyżce mąk przesianych przez sitko.
Delikatnie mieszać.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę.
Biszkopt piec 45 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy, odlepić papier i przeciąć go na dwa blaty.
Papier z powrotem umieścić w blaszce, ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.
2 szk mleka zagotować.
W trzeciej szklance mleka wymieszać mąkę i cukier.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i mieszać energicznie aby nie było grudek.
Gotować do zgęstnienia a potem budyń zakryć folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
Budyń wystudzić.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć na gładką masę.
W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając na maleńkim gazie rozpuścić.
Mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Dżem i konfiturę wymieszać.
Pierwszy blat ciasta umieścić w foremce, nasączyć i wyłożyć mieszankę dżemu i konfitury.
Drugi blat też nasączyć od strony przecięcia biszkoptu.
Potem wyłożyć masę i przykryć nasączonym biszkoptem.
Gotowe ciasto polać schłodzoną polewą i posypać wiórkami.
Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki a wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem.
( ciasto takie nie prosto z lodówki jest smaczniejsze )
Niedzielne obiady zawsze są wyjątkowe – zazwyczaj siada do nich cała rodzina,...
Odsłon: 530
Bardzo u mnie popularny w domu deser. Moja rodzina go uwielbia. Szybkie do zr...
Odsłon: 103
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 271
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 62
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 42
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 147
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 518
Bardzo u mnie popularny w domu deser. Moja rodzina go uwielbia. Szybkie do zr...
Odsłon: 103
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 271
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 62
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 42
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 147
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 518
Składniki
Białka ubić z obydwoma cukrami na sztywną pianę. Potem dodawać po jednym żółtku. Do puszystej masy porcjami dodawać po łyżce mąk przesianych przez sitko. Delikatnie mieszać. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Biszkopt piec 45 minut w 160 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy, odlepić papier i przeciąć go na dwa blaty. Papier z powrotem umieścić w blaszce, ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.
2 szk mleka zagotować. W trzeciej szklance mleka wymieszać mąkę i cukier. Do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i mieszać energicznie aby nie było grudek. Gotować do zgęstnienia a potem budyń zakryć folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu. Budyń wystudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć na gładką masę.
W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając na maleńkim gazie rozpuścić. Mieszać do rozpuszczenia się cukru. Dżem i konfiturę wymieszać.
Pierwszy blat ciasta umieścić w foremce, nasączyć i wyłożyć mieszankę dżemu i konfitury. Drugi blat też nasączyć od strony przecięcia biszkoptu. Potem wyłożyć masę i przykryć nasączonym biszkoptem. Gotowe ciasto polać schłodzoną polewą i posypać wiórkami. Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki a wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem. ( ciasto takie nie prosto z lodówki jest smaczniejsze )
Przepisy Desery
Desery
Czekoladowe ciasto z kremem - Czekoladowa Kostka
Desery
Kremówka
Desery
Ciasto z rabarbarem
Desery
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Czekoladowe ciasto z kremem - Czekoladowa Kostka
Bardzo czekoladowe ciasto, którego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku.
Odsłon: 1
Kremówka
Klasyczna kremówka, to ciasto, które wymaga czasu na jej przygotowanie, lecz...
Odsłon: 122