Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto nazwałam niedzielne ale możecie je nazwać jak chcecie bo pasuje na każdą okazję.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
Składniki
Białka ubić z obydwoma cukrami na sztywną pianę. Potem dodawać po jednym żółtku. Do puszystej masy porcjami dodawać po łyżce mąk przesianych przez sitko. Delikatnie mieszać. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Biszkopt piec 45 minut w 160 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy, odlepić papier i przeciąć go na dwa blaty. Papier z powrotem umieścić w blaszce, ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.
2 szk mleka zagotować. W trzeciej szklance mleka wymieszać mąkę i cukier. Do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i mieszać energicznie aby nie było grudek. Gotować do zgęstnienia a potem budyń zakryć folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu. Budyń wystudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć na gładką masę.
W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając na maleńkim gazie rozpuścić. Mieszać do rozpuszczenia się cukru. Dżem i konfiturę wymieszać.
Pierwszy blat ciasta umieścić w foremce, nasączyć i wyłożyć mieszankę dżemu i konfitury. Drugi blat też nasączyć od strony przecięcia biszkoptu. Potem wyłożyć masę i przykryć nasączonym biszkoptem. Gotowe ciasto polać schłodzoną polewą i posypać wiórkami. Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki a wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem. ( ciasto takie nie prosto z lodówki jest smaczniejsze )