Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki idealne na ostatki:). Przygotowuje je często i nigdy mnie n ie zawodzą
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5422
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 934
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11866
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1374
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5422
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 934
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11866
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1374
Składniki
Rozczyn: drożdże rozetrzeć dodać 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy, trochę ciepłego mleka i trzy łyżki mąki. Delikatnie wymieszać. Po wymieszaniu wlewamy resztę ciepłego mleka i dodajemy tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia ( najlepiej w ciepłe miejsce, dodatkowo przykryć ściereczką).
W osobnym naczyniu ucieramy 6 żółtek z dodatkiem 1/3 szkl. cukru na białą masę.
Następnie, kiedy rozczyn już nam wyrośnie wlewamy go delikatnie do utartej masy. Wyrabiamy ciasto podsypując mąką. Na końcu dodajemy roztopione masło i łyżkę spirytusu. Ciasto będzie gotowy gdy nie będzie lepiło się do rąk. Jak wyrośnie dwukrotnie, ciasto wykładamy na stolnice.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Na jeden krążek nakładamy marmoladę, przykrywamy drugim krążkiem. Boki zlepiamy (tak jak w przypadku pierogów) i lekko rozciągamy, szklanką wykrawamy nadmiar ciasta, aby pączek był nadal okrąglutki, zostawiamy do wyrośnięcia. Po chwili smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Pączki wkładamy wyrośniętym ciastem do dołu po to, aby druga strona miała szansę urosnąć pod wpływem ciepłego tłuszczu Pączki najlepiej jest smażyć na smalcu. Smacznego.