Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Nowojorski sernik ze śliwkami w karmelu"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 152
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 152
Składniki
Spód: na kruche ciasto zagnieć, schładzaj 30 minut. Potem rozwałkuj na cienki placek. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Spód wylep ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 15 minut.
Masa serowa: masło utrzyj z 15 dag cukru i 1 cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta, wbij jajka. Dołóż mielony twaróg i śmietanę. Wsyp połowę mąki ziemniaczanej i wlej mleko. Masę wymieszaj, rozsmaruj na podpieczonym spodzie.
Tortownicę owiń folią aluminiową. Ustaw w większym naczyniu z wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz godzinę. Sernik studź 2 godziny w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Śliwki w sosie karmelowym: stop 5 dag cukru. Dolej 200 ml soku wiśniowego, wsyp drugi cukier waniliowy. Gotuj 5 minut. Pozostały sok wymieszaj z resztą mąki ziemniaczanej. Wlej do sosu karmelowego, zagotuj. Wymieszaj z rozmrożonymi śliwkami.
Pozostały cukier stop na patelni, wymieszaj z 50 ml wody. Wsyp sezam. Masę natychmiast rozsmaruj na pergaminie i odstaw do zastygnięcia. Kiedy masa będzie już twarda, połam ją na kawałeczki. Przed podaniem na wierzch sernika wyłóż śliwki w sosie karmelowym. Ciasto udekoruj sezamkami.
ok. 2 godziny i 25 minut, 1 porcja ok. 280 kcalŹródło: Tina