Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Noworoczny placek grecki - Vasilopita. Inaczej też: ciasto królewskie lub placek św.Wasylego (św.Bazyli to odpowiednik św. Mikołaja). Ciasto w Grecji przyrządzane jest specjalnie z okazji Nowego Roku. W środku wypieku ukryta jest moneta, Według greckich wierzeń, osoba, która trafi na kawałek ciasta z monetą, będzie mieć szczęście również finansowe w Nowym Roku.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2502
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 285
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 391
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34695
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 924
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2502
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 285
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 391
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34695
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 924
Składniki
Ciasto. Tortownicę na dnie wykładamy papierem do pieczenia, a boki foremki smarujemy masłem i posypujemy grysikiem lub mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 170*C. Do dużej misy wsypujemy cukier, mahlep (opcjonalnie), skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajka, roztopione i ostudzone masło, mleko i mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Gdy składniki się połączą wsypujemy łezki czekoladowe, mieszamy i przelewamy ciasto do tortownicy. W ciasto wciskamy monetę owiniętą folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170*C przez 50 - 60 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Polewa i dekoracja. Czekoladę z olejem przekładamy do miseczki i podgrzewamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do połączenia składników. Polewą smarujemy ciasto. Dekorujemy łezkami czekoladowymi.