Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis znaleziony w internecie
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Utrzeć razem masło, cukier, miód na kremową masę i posmarować nią spód tortownicy o średnicy 20cm bez wyjmowanego dna.
Na środku tortownicy ułożyć krążek ananasa i po jego bokach przepołowione plastry, ale tak, żeby nie dotykały brzegów tortownicy. W połówki i jeden cały plaster (w dziurkę) włożyć łyżeczkę dżemu.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem oraz sodą. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około minutę, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać przygotowaną mąkę i łyżkę syropu, wymieszać na jednolite ciasto.
Ciasto wyłożyć na plastry ananasa i wyrównać. Wstawić od nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190st C na funkcji góra-dół przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnik odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto oddzielić nożem od ścianek tortownicy i ostrożnie wyjąć je z blaszki, odwracając do góry dnem.