Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jogurtowiec do góry dnem idealny na upalne dni.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 721
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1482
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6016
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8893
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 721
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1482
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6016
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8893
Składniki
Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.
Formę wykładamy folią spożywczą szczelnie z każdej strony.
Truskawki (ok 150 g) kroimy w talarki i układamy na spód formy. Zalewamy je lekko tężejąca już galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Żelatynę rozpuszczamy. Do większej miski wrzucamy jogurt oraz truskawki, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Wszystko miksujemy. Na koniec dolewamy żelatynę i na koniec krótko jeszcze miksujemy.
Powstałą masę wylewamy na spód z galaretki (ma być stężała, ale nie do końca, wtedy masa jogurtowa „zleje” się z galaretką i nie rozwarstwi się przy wyjęciu z formy.) Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Aby wyjąć, przykładamy naczynie i odwracamy. Zdejmujemy folię i gotowe.