Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jogurtowiec do góry dnem idealny na upalne dni.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 348
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4946
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 114
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 160
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 348
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4946
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 114
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 160
Składniki
Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.
Formę wykładamy folią spożywczą szczelnie z każdej strony.
Truskawki (ok 150 g) kroimy w talarki i układamy na spód formy. Zalewamy je lekko tężejąca już galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Żelatynę rozpuszczamy. Do większej miski wrzucamy jogurt oraz truskawki, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Wszystko miksujemy. Na koniec dolewamy żelatynę i na koniec krótko jeszcze miksujemy.
Powstałą masę wylewamy na spód z galaretki (ma być stężała, ale nie do końca, wtedy masa jogurtowa „zleje” się z galaretką i nie rozwarstwi się przy wyjęciu z formy.) Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Aby wyjąć, przykładamy naczynie i odwracamy. Zdejmujemy folię i gotowe.