Jogurtowiec do góry dnem idealny na upalne dni.
Odwrócony jogurtowiec truskawkowy na zimno
Składniki
- 400 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 g jogurtu greckiego
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki żelatyny+1/3 szklanki gorącej wody
- cukrem pudrem wedle uznania dosłodzić (u mnie zmielony słodzik)
Składniki
- 400 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 g jogurtu greckiego
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki żelatyny+1/3 szklanki gorącej wody
- cukrem pudrem wedle uznania dosłodzić (u mnie zmielony słodzik)

Etapy przygotowania
Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.
Formę wykładamy folią spożywczą szczelnie z każdej strony.
Truskawki (ok 150 g) kroimy w talarki i układamy na spód formy. Zalewamy je lekko tężejąca już galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Żelatynę rozpuszczamy. Do większej miski wrzucamy jogurt oraz truskawki, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Wszystko miksujemy. Na koniec dolewamy żelatynę i na koniec krótko jeszcze miksujemy.
Powstałą masę wylewamy na spód z galaretki (ma być stężała, ale nie do końca, wtedy masa jogurtowa „zleje” się z galaretką i nie rozwarstwi się przy wyjęciu z formy.) Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Aby wyjąć, przykładamy naczynie i odwracamy. Zdejmujemy folię i gotowe.
Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 18

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 16

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65183

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 765

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 111
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 18

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 16

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65183

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 765

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 111



Składniki
- 400 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 g jogurtu greckiego
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki żelatyny+1/3 szklanki gorącej wody
- cukrem pudrem wedle uznania dosłodzić (u mnie zmielony słodzik)
Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.
Formę wykładamy folią spożywczą szczelnie z każdej strony.
Truskawki (ok 150 g) kroimy w talarki i układamy na spód formy. Zalewamy je lekko tężejąca już galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Żelatynę rozpuszczamy. Do większej miski wrzucamy jogurt oraz truskawki, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Wszystko miksujemy. Na koniec dolewamy żelatynę i na koniec krótko jeszcze miksujemy.
Powstałą masę wylewamy na spód z galaretki (ma być stężała, ale nie do końca, wtedy masa jogurtowa „zleje” się z galaretką i nie rozwarstwi się przy wyjęciu z formy.) Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Aby wyjąć, przykładamy naczynie i odwracamy. Zdejmujemy folię i gotowe.