Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki do smak dzieciństwa. Proste i szybkie do upieczenia, pyszne, delikatne w smaku, zachwycą każdego, zawsze wychodzą.
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 155
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 328
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23668
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 346
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 155
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 328
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23668
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 346
Składniki
Mąkę wysypać na blat, dodać ser, jajka, sodę, ocet, masło i śmietanę. Zagnieść ciasto (wychodzi dość rzadkie). Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor. Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć. Oponki, zamiast posypywać cukrem pudrem, można udekorować lukrem.
Polecam