Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki do smak dzieciństwa. Proste i szybkie do upieczenia, pyszne, delikatne w smaku, zachwycą każdego, zawsze wychodzą.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2407
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3568
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4400
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74604
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2407
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3568
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4400
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74604
Składniki
Mąkę wysypać na blat, dodać ser, jajka, sodę, ocet, masło i śmietanę. Zagnieść ciasto (wychodzi dość rzadkie). Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor. Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć. Oponki, zamiast posypywać cukrem pudrem, można udekorować lukrem.
Polecam