Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bardzo smaczne, delikatne i puszyste oponki serowe. Idealne na "Tłusty czwartek" i nie tylko.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 213
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 213
Składniki
Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa, lub za pomocą miksera. Zmielony ser przelozyc do miski i dodać do niego cukry, miękkie masło oraz jajka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Do tak przygotowanego sera przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Mąkę przesiewać stopniowo co jakiś czas mieszając. Kiedy ciasto jest juz za gęste aby mieszać je łyżką należy zacząć wyrabiać je ręcznie.
Wrobione ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 0,5 – 1cm. Szklanką wycinać krążki. Z każdego krążka kieliszkiem wyciąć środek. W rondlu rozgrzać olej lub smalec. Oponki smażyć z obu stron, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Oponki wyjąc łyżką cedzakową i wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Gotowe oponki posypać cukrem pudrem. Smacznego!