Do góry

Desery Przepis na:

Oponki serowe.

Oponki serowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 1893

Dodano:

Odsłon: 6824

Przepis na bardzo smaczne, delikatne i puszyste oponki serowe. Idealne na "Tłusty czwartek" i nie tylko.

Składniki

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 500 g tłustego lub półtłustego białego sera
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka cukru z wanilia
  • 4 małe lub 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 kostki masła
  • smalec lub olej do smażenia
  • można dodać spirytus lub 1 łyżkę octu
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Oponki serowe.

Przygotowanie

  1. Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa, lub za pomocą miksera.

    Zmielony ser przelozyc do miski i dodać do niego cukry, miękkie masło oraz jajka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
    Do tak przygotowanego sera przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Mąkę przesiewać stopniowo co jakiś czas mieszając.

    Kiedy ciasto jest juz za gęste aby mieszać je łyżką należy zacząć wyrabiać je ręcznie.

  2. Wrobione ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 0,5 – 1cm. Szklanką wycinać krążki. Z każdego krążka kieliszkiem wyciąć środek.

    W rondlu rozgrzać olej lub smalec. Oponki smażyć z obu stron, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

    Oponki wyjąc łyżką cedzakową i wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

    Gotowe oponki posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń