Do góry

Desery Przepis na:

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem.

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 1600

Dzisiaj częstuję Was pysznymi oponkami, takimi mocno serowymi. Niezwykle kalorycznymi, ale co zrobić, karnawałowe słodkości takie właśnie są, bardzo słodkie, bardzo tłuste i bardzo kaloryczne. Nie jemy ich przecież codziennie, więc raz w roku można sobie pozwolić na taką rozpustę. A jak jest u Was? Lubicie takie oponki? Ja bardzo i je przygotowywać i jeść. Godzinka nam wystarczy, żeby mieć pyszny podwieczorek. Może skusicie się na takie oponki. Zróbcie je koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę:)

Składniki

  • Ciasto:
  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószania oponek
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Ser mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Zmielony przekładamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleko, olej, sól i żółtko. Ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.

  2. Wykrawanie: Tak przygotowane ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wykrawamy krążki, a w każdym krążku kieliszkiem dziurkę.

  3. Wykrojone: Tak postępujemy do wykończenia całego ciasta.

  4. Smażenie: W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy oponki z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia się.

  5. Osączanie: Usmażone oponki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

  6. Oprószanie: Gotowe oponki oprószamy cukrem pudrem.

  7. Podanie: Tak przygotowane oponki podajemy, a ja smacznego Wam życzę.

    Moje rady:
    Z przepisu wyszło mi 40 sztuk oponek, ale ich ilość zależy jak grubo rozwałkujemy ciasto.
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń