Do góry

Desery Przepis na:

Oponki z kremem serowym

Oponki z kremem serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Oponki z kremem serowym"

Składniki

  • 220 ml wody
  • 10 dag masła
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli. Krem: 60 dag serka śmietankowego
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kilka kropel esencji śmietankowej. Dekoracja: 20 dag czekolady
  • wiórki czekoladowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Oponki z kremem serowym

Przygotowanie

  1. Wodę zagotuj z masłem i solą. Wsypuj powoli przesianą mąkę. Cały czas podgrzewając, miksuj, aż ciasto zrobi się szkliste i będzie odchodzić od łyżki. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Zimną masę zmiksuj z jajkami.

  2. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Blaszkę wyłóż pergaminem. Wyciskaj okrągłe oponki, zachowując między nimi odstępy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz około 20 minut, do zezłocenia.

  3. Serek utrzyj z cukrami. Ubij schłodzoną śmietanę z esencją śmietankową, delikatnie wymieszaj z serkiem. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wrzątku i wlej cienkim strumieniem do kremu. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj.

  4. Zimne ciastka przekrój ostrym nożem. Na dolną części nałóż gęstniejący krem. Przykryj odciętymi wierzchami. Polej rozpuszczoną czekoladą. Jeśli jest za gęsta, dolej kilka łyżeczek kremówki. Polej oponki i od razu posyp wiórkami z czekolady.

  5. Upieczoną struclę lekko przestudź. Pozostałe masło stop. Ciasto posmaruj 1/4 masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier. Struclę możesz udekorować np. gwiazdami z suszonych moreli.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń