Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orientalna baklawa"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 24
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 358
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 24
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 358
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Składniki
12 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 460 kcal, cena 1,50 zł.
Krok pierwszy. Mąkę przesiej do miski razem ze szczyptą soli i sodą. Dodaj całe jajka, olej oraz 100 ml wody. Zmiksuj lub zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę. Odłóż ciasto do lodówki na około 60 minut.
Krok drugi. Masło rozpuść, lekko przestudź. Wymieszaj z miodem. Orzechy oraz pistacje zmiel w maszynce lub drobno posiekaj. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na 10 części, uformuj z nich kulki.
Krok trzeci . Każdą kulkę rozwałkuj na placek wielkości formy. Formę wyłóż pergaminem. Układaj płaty ciasta, smaruj je masłem z miodem i posypuj bakaliami. Postępuj tak do wyczerpania składników.
Krok czwarty . Ostatni płat ciasta ponacinaj ostrym nożem w kratkę. Później łatwiej będzie ci pokroić baklawę. Formę wstaw do piekarnika. Piecz 20 min w 180 st., a potem 30 min w 165 st.
Krok piąty. W rondelku zagotuj 100 ml wody z sokiem cytrynowym. Wsyp cukier trzcinowy. Mie szaj, aż się rozpuści. Gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia, ostudź. Syropem polej baklawę, pokrój.Źródło: Świat kobiety