Do góry

Desery Przepis na:

Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem

Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 756

Dodano:

Odsłon: 10029

Pełnoziarniste, ucierane z dodatkiem płatków orkiszowych i rabarbarowo-budyniowym wnętrzem. Kawałek TEGO ciasta skutecznie poprawi humor i będzie stanowić idealne rozpoczęcie sezonu rabarbarowego. Zapraszam!

Składniki

  • CIASTO: 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa i pełnoziarnista żytnia)
  • 100 g zmielonych płatków orkiszowych lub mąki orkiszowej
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • BUDYŃ:
  • szklanka mleka
  • 1/2 op. budyniu waniliowego
  • tabliczka białej czekolady
  • PONADTO :
  • ok. 400 g rabarbaru
  • kilka łyżek płatków orkiszowych
  • kilka łyżek cukru pudru
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem

Przygotowanie

  1. Ugotować budyń: pół szklanki mleka zagotować z połamaną na kostki czekoladą, a w drugiej połowie wymieszać proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać ,,miksturę", cały czas dokładnie mieszając, pilnując by nie powstały grudki. Trzymać jeszcze chwilę do zgęstnienia, odstawić.

  2. Pokroić rabarbar w plasterki. Jeżeli jest starszy, warto obrać go ze skórki, jeżeli młody - nie ma takiej potrzeby.

  3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jogurt.

  4. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną (lub bułką tartą) tortownicy. Uwaga! Jest dość gęste, więc warto wyrównać je szpatułką. Na to nałożyć krem budyniowy, rabarbar, oprószyć cukrem pudrem.

  5. Na koniec przykryć drugą połową ciasta i posypać płatkami orkiszowymi. Można dodatkowo posmarować żółtkiem aby wierzch ciasta nabrał ładnego, lśniącego koloru. ;) Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut do tzw. ,,suchego patyczka".

  6. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń